Mechanische Bestrijding van Onkruid in de Biologische Aardappelteelt

Mechanische Bestrijding van Onkruid in de Biologische Aardappelteelt

Jul 02, 2024Herbert Bleijenberg

Vandaag hebben we de laatste onkruidbestrijding uitgevoerd in onze biologische aardappelteelt. Bij biologische teelt is het van cruciaal belang om onkruid zonder chemische middelen te bestrijden. Daarom richten we ons op mechanische bestrijdingsmethoden. In deze blog bespreken we de stappen die we nemen om onkruid effectief te beheersen en de voordelen die deze methoden bieden voor onze biologische aardappelen.


Stap 1: Het Aanaarden van de Aardappelen


Onze eerste stap in de mechanische onkruidbestrijding is het aanaarden van de aardappelen. Dit proces houdt in dat we met een ploegje door de ruggen gaan om de grond hoger op te brengen. Door dit te doen, creëren we niet alleen een fysieke barrière tegen het onkruid, maar zorgen we er ook voor dat de aardappelplanten meer ruimte krijgen om nieuwe knollen te vormen. Het aanaarden helpt dus zowel bij onkruidbestrijding als bij het stimuleren van de groei van de aardappelen.


Stap 2: Gebruik van de Egge


Een week na het aanaarden gaan we met een egge over de ruggen. De egge geeft het onkruid een extra tik, waardoor jonge onkruidplantjes die zijn opgekomen, worden verwijderd. Deze herhaling is essentieel om te voorkomen dat het onkruid de overhand krijgt. Het is een effectieve manier om het onkruid steeds weer terug te dringen zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen.


Stap 3: Natuurlijke Overwoekering


We herhalen de bovenstaande stappen totdat de aardappelplanten groot genoeg zijn om het onkruid zelf te overwoekeren. Zodra de aardappelplanten voldoende blad hebben ontwikkeld, blokkeren ze het zonlicht voor het onkruid. De schaduw van de aardappelplanten zorgt ervoor dat de kleine onkruidplantjes niet meer kunnen groeien. Op dit moment kunnen we stoppen met de mechanische onkruidbestrijding, omdat de aardappelplanten sterk genoeg zijn om het onkruid te overwinnen.


Voordelen van Mechanische Onkruidbestrijding


  1. Geen Chemische Middelen

   In onze biologische aardappelteelt gebruiken we absoluut geen chemische middelen. Mechanische bestrijding stelt ons in staat om onkruid effectief te beheersen zonder de bodem of het milieu te belasten met schadelijke stoffen.


  1. Gezondere Aardappelen

   Door de grond regelmatig op te hogen en het onkruid te bestrijden, creëren we optimale groeiomstandigheden voor onze aardappelen. Dit resulteert in gezondere en vaak grotere aardappelen.


  1. Duurzame Teelt

Mechanische onkruidbestrijding draagt bij aan een duurzame landbouwpraktijk. Het bevordert de bodemgezondheid en ondersteunt de biodiversiteit door het minimaliseren van chemische inputs.


Conclusie


Mechanische onkruidbestrijding is een essentieel onderdeel van onze biologische aardappelteelt. Door regelmatig de grond op te hogen en het onkruid te bewerken met een egge, zorgen we ervoor dat onze aardappelplanten de beste groeicondities hebben. Deze methoden stellen ons in staat om zonder chemische middelen te werken, wat resulteert in gezonde, duurzame en smakelijke biologische aardappelen. 


Met de juiste aanpak en toewijding kunnen biologische telers met succes mechanische bestrijding inzetten om onkruid te beheersen en de opbrengst te maximaliseren. Onze ervaring heeft ons geleerd dat consistentie en zorgvuldige planning de sleutel zijn tot een succesvolle biologische aardappelteelt.

Meer blogs