De Race om de Eerste Biologische Aardappel: Een Intrigerend Weetje

De Race om de Eerste Biologische Aardappel: Een Intrigerend Weetje

Apr 12, 2024U R Nieland

Met het aanbreken van eind maart worden de eerste aardappelen weer in de grond gezet, een spannend moment voor boeren en tuinders overal ter wereld. Maar wist je dat er een race gaande is om de eerste biologische aardappel te kweken?

Het proces begint met het planten van de aardappelen, maar dit brengt ook een zeker risico met zich mee. Normaal gesproken duurt het ontkiemen en het boven de grond komen van de biologische aardappelplant ongeveer vijf weken. En tijdens deze kwetsbare periode kan de plant niet tegen vorst, wat kan leiden tot schade aan de bladeren. In Nederland hebben we echter een bekend moment waarop de kans op vorst minimaal is: de zogenaamde ijsheiligen. Dit is het punt waarop het veilig is voor aardappelen om boven de grond te komen en verder te groeien zonder het risico van vorstschade.

Bij de Fonteyntjes hebben we een strategie ontwikkeld om dit natuurlijke fenomeen in ons voordeel te gebruiken. We kiezen ervoor om onze biologische aardappelen rond half april te poten, zodat ze de beste kans hebben om ongestoord te groeien. Door deze aanpak kunnen we het gebruik van kunstmatige afdekmiddelen vermijden, die uiteindelijk alleen maar leiden tot extra afval. Op deze manier ondergaan onze biologische aardappelen een natuurlijk groeiproces, waardoor ze de meest pure en natuurlijke producten worden die we kunnen bieden.

Het is een fascinerende race tegen de natuur, waarbij we gebruik maken van haar eigen ritme en kracht. En het resultaat? Dat zijn de heerlijke biologische aardappelen die we met trots kunnen oogsten en aanbieden aan onze klanten. Dus, de volgende keer dat je een biologische aardappel proeft, bedenk dan eens het avontuur dat erachter schuilgaat, en geniet nog meer van elke smakelijke hap!

Meer blogs