bunch of potatoes

10 Verrassende Voordelen Van Biologische Aardappelen Die Je Moet Weten.

May 24, 2024Aart Appel

Aardappelen zijn een essentieel onderdeel van de Nederlandse keuken, maar wist je dat biologische aardappelen nog meer voordelen bieden? In dit artikel ontdek je tien verrassende voordelen van biologische aardappelen die je absoluut moet weten. Van het behoud van vitamines tot het ondersteunen van lokale boeren, biologische aardappelen zijn een slimme keuze voor zowel je gezondheid als het milieu.

Belangrijkste Punten

 • Biologische aardappelen behouden meer vitamines, vooral vitamine C, wanneer ze in hun schil worden gekookt.
 • Ze hebben een lagere glycemische lading, wat gunstig is voor de bloedsuikerspiegel.
 • Het telen van biologische aardappelen bevordert de biodiversiteit en bodemgezondheid.
 • Biologische aardappelen bevatten minder pesticiden en chemische residuen.
 • Ze ondersteunen lokale boeren en zijn milieuvriendelijker.

1. Behoud van Vitamines

a pile of potatoes with brown spots on them

Biologische aardappelen staan bekend om hun vermogen om vitamines beter te behouden in vergelijking met conventionele aardappelen. Dit komt doordat ze zonder synthetische pesticiden en kunstmest worden geteeld, wat resulteert in een hogere concentratie van natuurlijke voedingsstoffen.

Het is belangrijk om ons lichaam hier en daar wat extra’s te geven op een natuurlijke manier.

Voedingsstoffen

 • De voedingsstoffen die je binnenkrijgt:

  • Energie:
   Via groentesappen kun je voedingsstoffen als vitamine b1 en b6 binnen krijgen. Deze vitamines ondersteunen je energieniveau en dragen bij aan een normaal energiemetabolisme.

   Ook krijg je magnesium binnen. Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.

  • Helder van geest:
   Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, helpt bij vermoeidheid, draagt bij aan celbescherming en is belangrijk voor je huid en bloedvaten.

2. Lagere Glycemische Lading

bowl of bread and vegetables

De Glycemische Lading geeft aan hoe zeer de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van 'de gemiddelde portie' van het koolhydraat. Wanneer er meer van het voedingsmiddel gegeten wordt, wordt ook de stijging van de bloedsuikerspiegel groter. Het verschil in Glycemische Lading is gigantisch groot als het gaat om aardappelen.

Biologische aardappelen hebben vaak een lagere Glycemische Lading in vergelijking met conventionele aardappelen. Dit betekent dat ze minder snel zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor mensen met diabetes of insulineresistentie.

Het kiezen voor biologische aardappelen kan bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel en een betere algehele gezondheid.

3. Biodiversiteit

person riding brown combine harvester during daytime

Biologische aardappelen spelen een cruciale rol in het behoud van biodiversiteit. Het verschil zit hem in de schil; biologische teeltmethoden bevorderen een rijkdom aan verschillende gewassen en bloemen, wat essentieel is voor de overleving van bijen en andere bestuivers. Dit draagt niet alleen bij aan een gezonder ecosysteem, maar ook aan onze eigen gezondheid en overleving.

Kiezen voor duurzaam voedsel, vooral biologisch-dynamisch, is een absolute noodzaak voor zowel de natuur als de mens.

Voordelen van Biodiversiteit

 • Bevordering van bestuivers zoals bijen
 • Gezonder ecosysteem
 • Minder afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen
 • Verbeterde bodemgezondheid

Praktische Voorbeelden

 • Kleinschalige en afwisselende landschappen
 • Diversiteit van gewassen en bloemen
 • Gebruik van natuurlijke meststoffen en compost

Conclusie

Biologische aardappelen ondersteunen biodiversiteit door duurzame landbouwpraktijken die zowel het milieu als de menselijke gezondheid ten goede komen.

4. Bodemgezondheid

bowl of sliced fruits on white textile

Een gezonde bodem is van levensbelang voor zowel de landbouw als het milieu. Biologische aardappelen dragen bij aan een betere bodemgezondheid door het gebruik van natuurlijke methoden en het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen.

Bodemleven

Biologische teelt bevordert een rijk bodemleven, wat essentieel is voor de vruchtbaarheid van de grond. Dit betekent meer wormen, micro-organismen en andere nuttige organismen die bijdragen aan een gezonde bodemstructuur.

Bodemverdichting

Door het vermijden van zware machines en het gebruik van groenbemesters, wordt bodemverdichting verminderd. Dit zorgt voor een betere waterinfiltratie en luchtcirculatie in de bodem.

Organische stof

Biologische aardappelteelt verhoogt het gehalte aan organische stof in de bodem. Dit verbetert niet alleen de bodemstructuur, maar verhoogt ook de capaciteit van de bodem om water en voedingsstoffen vast te houden.

Een gezonde bodem is de basis voor duurzame landbouw en een betere toekomst voor ons allemaal.

5. Minder Pesticiden

red and green round fruits

Biologische aardappelen bevatten aanzienlijk minder pesticiden dan hun gangbare tegenhangers. Dit komt doordat biologische landbouwmethoden strikte regels hanteren voor het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Voordelen van Minder Pesticiden

 • Gezondheid: Minder pesticiden betekent minder risico op gezondheidsproblemen zoals gedragsstoornissen bij kinderen en ziektes zoals Parkinson.
 • Milieu: Minder pesticiden dragen bij aan een gezonder milieu en beschermen de biodiversiteit.
 • Voedselveiligheid: De kans op chemische residuen in je voedsel is veel kleiner.

Onderzoek

Volgens een studie van de Duitse onderzoeker Lars Neumeister, uitgevoerd tussen 2011 en 2013, bevatten gangbare producten opvallend hogere concentraties bestrijdingsmiddelen dan biologische producten. Bij fruit was de concentratie pesticiden gemiddeld 350 keer hoger dan bij bio, met kiwi's als uitschieter waar het verschil liefst 3.000 keer was. Bij groenten was de pesticidenconcentratie voor gangbare producten zo'n 30 keer hoger.

Biologische landbouw zorgt ervoor dat er op andere manieren wordt omgegaan met plaagbestrijding, wat resulteert in minder chemische residuen in het eindproduct.

6. Betere Smaak

five green spinach leaves on white surface

Biologische aardappelen staan bekend om hun betere smaak. Dit komt doordat ze zonder synthetische pesticiden en kunstmest worden geteeld, wat resulteert in een rijkere en meer natuurlijke smaak. Veel mensen merken dat biologische aardappelen een diepere en vollere smaak hebben in vergelijking met conventionele aardappelen.

De beste aardappels zijn ongeschilde piepers. Kook ze dus vooral in hun schil; zo behouden ze al hun smaak.

Ongeschilde Aardappelen

Het koken van biologische aardappelen in hun schil helpt om alle natuurlijke smaken te behouden. Dit is een eenvoudige manier om te genieten van de volle smaak van de aardappel.

Minder Bitter

Is het je weleens opgevallen dat biologische spruitjes of witlof meestal een stuk bitterder zijn? Dit geldt ook voor aardappelen; de natuurlijke teeltmethoden zorgen voor een authentieke smaakervaring.

7. Meer Voedingsstoffen

photo of bulb artwork

Biologische aardappelen bevatten vaak meer voedingsstoffen dan hun conventionele tegenhangers. Dit komt doordat ze geteeld worden zonder synthetische meststoffen en pesticiden, wat de bodemgezondheid ten goede komt en de opname van voedingsstoffen door de plant bevordert.

Voedingsstoffen die je binnenkrijgt

 • Vitamines: Biologische aardappelen zijn rijk aan vitamines zoals vitamine C en B6, die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem en energiemetabolisme.
 • Mineralen: Ze bevatten ook belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium, die bijdragen aan een goede stofwisseling en spierfunctie.
 • Antioxidanten: Deze aardappelen hebben vaak hogere niveaus van antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam.
Biologische aardappelen zijn een uitstekende keuze voor wie zijn dieet wil verrijken met natuurlijke en gezonde voedingsstoffen.

Waarom biologische aardappelen?

Biologische aardappelen worden geteeld zonder het gebruik van synthetische chemicaliën, wat resulteert in een product dat rijker is aan voedingsstoffen en vrij van schadelijke residuen. Dit maakt ze niet alleen gezonder voor de consument, maar ook beter voor het milieu.

Conclusie

Kiezen voor biologische aardappelen betekent kiezen voor een gezondere en duurzamere optie. Ze bieden meer voedingsstoffen, ondersteunen de biodiversiteit en dragen bij aan een betere bodemgezondheid.

8. Milieuvriendelijk

woman standing near brown combine harvester

Biologische aardappelen zijn een uitstekende keuze voor het milieu. Ze worden geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden en kunstmest, wat resulteert in minder vervuiling van de bodem en het water. Dit draagt bij aan een gezondere planeet voor zowel mens als dier.

Minder Vervuiling

Het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen betekent dat er minder schadelijke stoffen in de natuur terechtkomen. Dit is gunstig voor zowel het milieu als de dieren die in deze ecosystemen leven.

Duurzame Landbouw

Biologische landbouwmethoden bevorderen de biodiversiteit en helpen de bodemgezondheid te behouden. Dit zorgt voor een duurzamer landbouwsysteem dat toekomstige generaties ten goede komt.

Biologische aardappelen bieden gezondheidsvoordelen, milieuvoordelen en ondersteunen duurzame landbouwpraktijken.

Vermindering van Broeikasgassen

Door het gebruik van natuurlijke meststoffen en compost in plaats van synthetische alternatieven, wordt de uitstoot van broeikasgassen verminderd. Dit helpt bij de bestrijding van klimaatverandering.

9. Ondersteuning van Lokale Boeren

green and red round fruits

Het kiezen voor biologische aardappelen betekent ook dat je lokale boeren ondersteunt. Deze boeren zetten zich in voor duurzame landbouwpraktijken en zorgen voor een gezonde oogst door te vertrouwen op natuurlijke kracht. Dit helpt niet alleen de boeren zelf, maar draagt ook bij aan de lokale economie.

Door meer volume ontstaat er hopelijk, voor zowel boer als consument, een eerlijke prijs voor duurzaam voedsel. Het blijft vreemd dat ongezond voedsel zo spotgoedkoop kan worden aangeboden.

Voordelen voor de Boeren

 • Verhoogde inkomsten door eerlijke prijzen
 • Minder afhankelijkheid van chemische middelen
 • Betere bodemgezondheid door natuurlijke teeltmethoden

Voordelen voor de Gemeenschap

 • Stimulering van de lokale economie
 • Meer werkgelegenheid in de landbouwsector
 • Verbeterde voedselveiligheid en kwaliteit

Hoe Jij Kunt Helpen

 1. Koop biologische producten bij lokale markten
 2. Steun initiatieven die duurzame landbouw promoten
 3. Informeer jezelf en anderen over de voordelen van biologische landbouw

10. Minder Chemische Residuen

a bunch of green tomatoes hanging from a plant

Biologische aardappelen bevatten aanzienlijk minder chemische residuen dan hun gangbare tegenhangers. Dit komt doordat biologische landbouwmethoden strikte regels hanteren voor het gebruik van pesticiden en andere chemische stoffen. Hierdoor worden de aardappelen minder blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, wat resulteert in een gezonder product voor de consument.

Voordelen van Minder Chemische Residuen

 • Verminderd risico op gezondheidsproblemen door blootstelling aan pesticiden.
 • Betere smaak en kwaliteit van de aardappelen.
 • Minder belasting voor het milieu door verminderde chemische vervuiling.

Onderzoek en Bevindingen

Uit onderzoek blijkt dat de concentratie van pesticiden in gangbare producten veel hoger is dan in biologische producten. Bijvoorbeeld, bij fruit lag de concentratie pesticiden gemiddeld 350 keer hoger dan bij biologische varianten. Bij groenten was dit verschil ongeveer 30 keer hoger.

Het kiezen van biologische aardappelen kan bijdragen aan een gezondere levensstijl en een beter milieu. Het is een eenvoudige stap die een groot verschil kan maken in je dagelijkse voeding.

Conclusie

Biologische aardappelen bieden een scala aan verrassende voordelen die verder gaan dan alleen smaak en textuur. Door te kiezen voor biologische varianten, draag je bij aan een betere biodiversiteit en bodemgezondheid. Bovendien behouden biologische aardappelen meer voedingsstoffen, vooral wanneer ze in de schil worden gekookt. Ondanks dat ze iets duurder zijn, wegen de gezondheidsvoordelen en de positieve impact op het milieu ruimschoots op tegen de extra kosten. Het is duidelijk dat biologische aardappelen een waardevolle toevoeging zijn aan een gezond en duurzaam dieet.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van het koken van biologische aardappelen in de schil?

Koken in de schil helpt bij het behoud van veel vitamines, vooral vitamine C. Het verlaagt ook de glycemische lading.

Zijn biologische aardappelen duurder dan reguliere aardappelen?

Ja, biologische aardappelen zijn in de supermarkt ongeveer 20 cent per kilo duurder dan reguliere aardappelen.

Waarom zijn biologische aardappelen beter voor de biodiversiteit?

Biologische aardappelen dragen bij aan de biodiversiteit door het gebruik van robuuste rassen die beter bestand zijn tegen ziektes en plagen zonder chemische interventie.

Hoe beïnvloeden biologische aardappelen de bodemgezondheid?

Biologische aardappelen bevorderen de bodemgezondheid door het gebruik van natuurlijke meststoffen en het vermijden van chemische pesticiden, wat resulteert in een rijkere en gezondere bodem.

Hebben biologische aardappelen een betere smaak?

Veel mensen vinden dat biologische aardappelen een betere en vollere smaak hebben, vooral wanneer ze in hun schil worden gekookt.

Ondersteunen biologische aardappelen lokale boeren?

Ja, door biologische aardappelen te kopen, ondersteun je vaak lokale boeren die duurzame landbouwmethoden gebruiken.

Meer blogs